M. FRONC: Povinná matematika na maturite je prvý Čaplovičov konštruktívny návrh

20.04.2012 Bratislava

Bratislava 20. apríla (TASR) - Zámer ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) vrátiť na gymnáziá povinnú maturitu z matematiky má podľa poslanca Martina Fronca (KDH) opodstatnenie. "Je to prvý konštruktívny návrh z dielne nového ministra, ktorý stojí za diskusiu," uviedol Fronc pre TASR.

Povinne sa z matematiky maturovalo do roku 1989. Hospodárske noviny 19. apríla informovali, že cieľom ministra je zlepšiť vyhliadky žiakov na trhu práce. Viac matematiky, fyziky a praktických predmetov na základných a stredných školách prinesie podľa Čaploviča aj viac absolventov techniky.

Aj podľa Fronca by sa skutočnosť, že tretina gymnaziálnych predmetov je prírodovedná, mala viac odraziť na maturitných skúškach, nemusí to však nevyhnutne byť formou povinnej matematiky. "Za vhodnejšie ako povinne maturovať z matematiky považujem, aby si študenti mohli slobodne vybrať jeden z prírodovedných predmetov, teda z matematiky, fyziky, chémie či biológie," vysvetlil.

Maturovalo by sa tak zo slovenského jazyka, z prírodovedného predmetu, cudzích jazykov a ďalšieho voliteľného predmetu, tak ako to bolo zavedené v roku 2005. "Je škoda, že to exminister Ján Mikolaj zrušil. Naši študenti aj školy potrebujú posilniť prírodovedné predmety. Práve povinná maturita z prírodovedného predmetu môže posilniť logické myslenie a praktické zručnosti a študentov. Viac orientácie na prírodovedné predmety by takisto vytvoril prirodzený tlak na výber vzdelania a budúcej profesie mladej generácie, určite by to pomohlo lepšie sa uplatniť mladým na trhu práce," konštatuje Fronc.

Zato Čalovičove úvahy o kvótach pre počty študentov na lekárskych fakultách označil Fronc za "socialistické". Nesúhlasí ani s limitovaním nástupu žiakov na gymnáziá na základe priemerných známok. „Takisto priemer do 1,5 je nezmysel. Je potrebné upraviť financovanie škôl tak, aby sme podporili kvalitu na školách. Viac peňazí by mali dostávať tie základné či stredné školy, ktoré majú najlepšie výsledky v Monitore či na maturite a lepšie uplatnenie absolventov. Zavádzanie limitov by viedlo akurát k posilneniu korupcie, pretože každý rodič by chcel svoje dieťa dostať na čo najlepšiu školu," uzavrel Fronc.

Čaplovič pre Hospodárske noviny uviedol, že by chcel vrátiť na gymnáziá povinnú maturitu z matematiky. Ak tento zámer prejde, z matematiky by mohli maturovať už súčasní druháci na štvorročných gymnáziách. Povinná matematika bola zrušená krátko po Nežnej revolúcii. V súčasnosti si každý študent môže vybrať k slovenčine a cudziemu jazyku dva predmety podľa ľubovôle.
 

Vyberte región